Natuurtherapie 
en -coaching

Shinrin Yoku is de Japanse kunst van het bosbaden, waarmee je jezelf onderdompelt in het bos voor ontspanning en gezondheid. Met natuurtherapie ervaar je de natuur op een mindful manier, waardoor stress vermindert en je immuunsysteem wordt versterkt. 

Het doel van natuurtherapie

Door natuurtherapie kunnen we ons zowel geestelijk als lichamelijk opladen.

Als mindful coach is de natuur mijn mede coach, of misschien is het wel andersom: De natuur coacht en ik mag daarbij behulpzaam zijn. Intuïtief weten we dat in de natuur verblijven ontspanning geeft.

Natuurtherapie is heel natuurlijk. Het ontspant, is niet invasief en helpt het lichaam met het vermogen dat het al bezit: aanpassing aan de natuur. Een coachsessie in de natuur doet wonderen, alsof de verbinding met het ‘zelf’ sneller tot stand komt. 

Een paar goede redenen voor coaching of therapie in en met de natuur:

  • In de natuur zijn faciliteert heelheid en integratie – net als in het dagelijkse leven, is er in de natuur de noodzaak aan de combinatie van denken, doen en voelen


  • We kunnen de natuur gebruiken als spiegel voor onszelf: zo kan hoe we in de natuur staan, er naar kijken en daar met dingen omgaan veel zeggen over hoe we dat in het leven doen


  • De natuur brengt rust, gezondheid en levensenergie


  • In de natuur vinden we ook verfrissende perspectieven en symbolieken terug die ons kunnen helpen om ons eigen verhaal te herschrijven

In de natuur zijn voedt ‘onze wilde stukken’ en biedt zo een tegengewicht aan de negatieve effecten van een sedentaire en gedomesticeerde levensstijl

De natuur is de ideale behandelkamer. De natuur geeft namelijk rust, ruimte en altijd een beetje avontuur! In de natuur heb je tijd om te bezinnen, tijd om de vragen en antwoorden door je heen te laten gaan en dus niet alleen vanuit je verstand maar ook vanuit je gevoel beslissingen te nemen. 
De ruimte die de natuur geeft, geeft een gevoel van vrijheid. Je hoeft je niet bekeken of opgesloten te voelen. Hier kan je experimenteren en oefenen naar hartenlust! En in de natuur is er altijd iets nieuws te beleven. En vaak de onverwachte momenten geven veel inspiratie voor verandering.

Via het contact met de natuur, breng ik je in contact met jouw eigen natuur. De natuur nodigt je uit om in verbinding te zijn met al je zintuigen, zonder ze te overprikkelen. Hiermee groeit je vermogen om in contact te zijn met jezelf. Andere woorden die je hieraan kunt geven zijn: je innerlijke kracht, je levensbron of je innerlijke stem.

Het is niet mijn advies dat je moet volgen, maar het advies van je innerlijke stem!

Ik luister en kijk naar je. Ik nodig je uit. Ik wijs je aan. Ik denk en voel met je mee.

Jij bent de expert van jezelf en ik kan je alleen begeleiden als onbevooroordeeld vertrouwenspersoon. Uiteraard, ik heb allerlei methodes geleerd om jou te helpen in jouw leerproces over jezelf. Als therapeut heb ik veel verschillende “tools” in mijn rugzak zitten!