Ademhalingstechnieken

Je ademhaling houdt je in leven. Als je stopt met ademen stik je. Maar dat is niet alles. Je kunt je ademhalingstechnieken gebruiken als een gereedschap om stress te verminderen, je gedachten te focussen en de controle over jezelf terug te nemen.

Wanneer je ontdekt wat werken met je adem in huis heeft en welke positieve effecten het heeft op je fysieke, mentale en emotionele gezondheid, dan weet je dat het de meest waardevolle tool is die je tot je beschikking hebt. Gratis bovendien, altijd en overal te gebruiken.

Hartcoherentie en biofeedback

Hartcoherentie is een ademhalingstechniek die jou mentaal en emotioneel in evenwicht brengt, waardoor je hele lichaam ontspant. Je kan de techniek toepassen telkens als je het nodig hebt, waar je ook bent. Wanneer je je focust op een regelmatige ademhaling breng je je hart in een staat van coherentie. Vervolgens stuurt het signalen naar je brein, waardoor je autonomisch zenuwstelsel, emoties, verstand en dus ook je stressniveau opnieuw in balans komen.

De helende werking van zuurstof

We ademen om zuurstof binnen te krijgen. Die zuurstof wordt door ons bloed vervoerd naar elke cel in ons lichaam. Wanneer een cel genoeg zuurstof ontvangt, kan hij goed zijn werk doen.
Cellen die beschadigd zijn herstellen sneller als ze voldoende zuurstof krijgen. Wanneer je bewust ademt met behulp van ademhalingstechnieken krijgen al je cellen meer zuurstof, waardoor je lichaam een oppepper krijgt en op de lange termijn gezonder blijft.

 

Meer gezonde uitwerkingen

Je hersenen bestaan ook uit cellen die samen veel zuurstof nodig hebben. Wanneer je niet meer helder kunt denken, of niet creatief meer bent, kan een stoot zuurstof je soms uit de brand helpen!
Bovendien kun je met eenvoudige ademhalingstechnieken je stressniveau verlagen, waarmee stresshormonen in je bloed afnemen en je je meer ontspannen voelt. Je bloeddruk verlaagt, en je voelt je in het algemeen lekkerder zelfs na een paar uur! Hierdoor kun je je lichaam in een gezonde staat houden. 

Ademwerk geeft snelle verlichting van stress, angst, piekergedachten en woede 

Een van de grootste voordelen van het doen van ademwerk is het verminderen van stress en angst. Dankzij ademwerk, met name het doen van kalmerende ademhalingsoefeningen, kun je de fight-or-flight respons van je zenuwstelsel een halt toeroepen en de ontspanningsrespons van je zenuwstelsel activeren. Ademwerk brengt je bovendien naar het ‘nu’ en kalmeert je gedachten, waardoor het een ideale manier is om bij jezelf te blijven wanneer je je angstig voelt. Rustig en bewust ademen geeft je zenuwstelsel het signaal dat alles veilig is, waardoor je lichaam, gedachten en emoties ook op een ontspannen manier zullen reageren. 

Een ander groot voordeel van het regelmatig doen van ademhalingsoefeningen is het verhogen van je energieniveaus en het verbeteren van je immuunsysteem. Je immuunsysteem heeft natuurlijk grote invloed op je algehele gezondheid - inclusief hoeveel energie je hebt - en de manier waarop je ademt heeft hier meer invloed op dan je je misschien realiseert. Dankzij het doen van ademhalingsoefeningen stel je je lichaam in staat om een optimale balans tussen zuurstof en co2 in je bloed te krijgen, waardoor er meer zuurstof bij je cellen komt. Die cellen krijgen hun beurt meer brandstof, die essentieel is om je gezond en energiek houden. 

Ademwerk helpt om angst en trauma los te laten dat opgesloten zit in je lichaam

Er is niemand die zonder kleerscheuren het leven door fladdert, we maken allemaal shit mee, in meer of mindere mate. Wanneer er overweldigende dingen gebeuren in ons leven, kan dit soms te veel zijn om op dat moment te behappen en te verwerken. We zetten deze emoties dan vast in ons lichaam.

Ademwerk - met name het diepere, verbonden ademwerk - werkt als een soort innerlijke schoonmaak. Vastgezette emoties, gedachtepatronen kunnen via de adem op een zachte manier loskomen, doorvoeld worden, en hierdoor verminderen en zelfs oplossen. Daar waar we met ons hoofd niet bijkomen, biedt de adem uitkomst. Het is de beste emotionele detox die je je kan wensen, waarmee je jezelf kunt bevrijden van oude pijn en trauma - zonder erover te hoeven praten.

Ademwerk vergoot je bewustzijn, aanwezigheid, geluk en vreugde in het leven

De adem brengt je in het hier en nu, maakt bewust, kalmeert en verzacht en brengt je in contact met je gevoel, je hart, je intuïtie en innerlijke wijsheid. Want die hebben we allemaal in ons, alleen is daar ook nog de ratio, die stem in ons hoofd, die voor onrust zorgt. De ratio is er om ons veilig te houden, niet om ons gelukkig te maken. 

Wanneer je (te) veel in je hoofd zit, verlies je de verbinding met wie jij in de kern bent. Met waar jij gelukkig van wordt, wat jij te doen hebt in dit leven. Ademwerk brengt je terug naar jezelf, naar de plek van vrede en veiligheid, naar een gevoel van liefde en kracht. Dit alles zit al in je, en mocht je de weg kwijt zijn (wat iedereen gebeurt): de adem is de weg ernaar toe.