EFT Emotional Freedom Techniques (Tapping)

Tapping is ontstaan vanuit de combinatie van methodes uit Oost en West: acupunctuurpunten worden gebruikt samen met recente inzichten uit o.a. neurowetenschappen, NLP en mindfulness. Het doel is om fundamentele veranderingen teweeg te brengen in brein, lichaam en het onderliggend energetisch systeem. 

Wat is Tapping?

‘Tapping’ is een Engels werkwoord met uiteenlopende betekenissen. Binnen onze context betekent het simpelweg: ‘Met je vingerpunten tikken op bepaalde punten op je lichaam. Ondertussen benoem je de emotie of (traumatische) herinnering die je voelt’. Deze specifieke (acupunctuur)punten liggen op je gelaat, romp, armen en handen. In Nederland noemen ze het ‘kloppen‘. In België noemen we het ‘tikken‘.

Het opmerkelijke resultaat van Tapping is dat storende emoties, fysieke klachten en traumatiserende herinneringen snel verminderen en verdwijnen. Door deze interessante resultaten groeit Tapping wereldwijd snel. Uiteraard wordt dit fenomeen al geruime tijd wetenschappelijk onderzocht

Wat is EFT (Emotional Freedom Techniques)?

EFT is de meest gekende Tappingtechniek wereldwijd. Ze blijkt bijzonder effectief bij het behandelen van zowel emotionele als fysieke klachten. Deze methode is ontstaan vanuit de combinatie van inzichten uit  Oost en West.

Tijdens een EFT sessie combineren we twee dingen: we benoemen het probleem (vb. paniek voor mijn wiskunde examen ) en tegelijk tikken we zacht op specifieke punten op het lichaam. De paniek neemt snel en waarneembaar af. 

EFT (Emotional Freedom Techniques) combineert acupressuur met westerse psychologie en wordt ook wel tapping genoemd. Het principe is simpel. Emoties beïnvloeden de lichamelijke gezondheid.  Stress of traumatische gebeurtenissen worden opgeslagen in je lichaam. Deze blokkades staan een soepele doorstroom van energie in de weg.

EFT blijkt een veilige en zeer effectieve techniek te zijn! Opvallend daarbij is de vaak verrassend snelle én blijvende verbetering. Regelmatig blijkt EFT te werken waar niets anders resultaat heeft. Niet voor niets wordt EFT ingezet bij hulpprogramma’s voor kindsoldaten & oorlogsveteranen, bij het Rode Kruis in oorlogsgebieden, in steeds meer scholen en in verschillende Duitse Kankerklinieken.

Wetenschappelijk onderzoek (J.R.Lane, 2009) toont aan dat Tapping op acupunctuurpunten zorgt voor een ontspanning van de Amygdala in ons limbische brein. De Amygdala speelt een hoofdrol in het detecteren van stressvolle situaties. Door EFT toe te passen wordt de stressrespons afgebouwd daar waar hij ontstaat: in ons brein. Dit is ook meteen voelbaar in ons lichaam.

Tapping is een eenvoudige en effectieve methode om angsten zoals faalangst, sociale angst en negatieve emoties te neutraliseren. 

Dankzij de meer dan 100 gepubliceerde wetenschappelijke studies wordt Tapping momenteel beschouwd als een ‘evidence-based practice’.