Vrouwencirkels

De helende kracht van delen

Een vrouwencirkel wil een kleine groep vrouwen van diverse leeftijden en achtergronden bij elkaar brengen om tot een diepgaande uitwisseling te komen omtrent ons vrouwenleven en zo een gezamenlijk groeiproces mee te maken. Dit alles in een sfeer van vertrouwen en echte aandacht.

Een vrouwencirkel is een warme, veilige plek waar je gewoon jezelf kan zijn, waar anderen je steunen en inspireren. En waar het vrolijk spettert en prikkelend knettert.

Wat is een vrouwencirkel?

Een vrouwencirkel is een plek om onder vrouwen te zijn. Een plek waar we de noden en behoeften van gezin, partner, kind, familie, werk en ja, zelfs de hond of kat voor een paar uren opzij kunnen schuiven en onszelf – voor de verandering – eens op de voorgrond mogen zetten.

Een plek waar we onze ervaringen en gevoelens, onze vragen en twijfels, maar ook onze wijsheid en talenten, onze passies, inzichten en ideeën mogen delen. Een plek waar we kunnen uitwisselen, en waar we de grote en kleine wereld waarin we leven, kunnen invoelen, evalueren, relativeren, verbeteren.

We zitten in een cirkel zodat we echt contact kunnen hebben met elkaar. Een cirkel heeft de rustgevende eigenschap dat iedereen gelijkwaardig deelneemt. Elke vrouw heeft haar krachten, haar weten, haar ervaringen en haar bevlogenheid in te brengen.

Je zit letterlijk in een cirkel en samen creëer je een ‘open and sacred space’ waarin iedere vrouw de ruimte krijgt om in veiligheid haar verhaal te delen. Door te verbinden met jezelf en elkaar schep je een helende energie, een ruimte waar je veilig kan zijn. Nog steeds zijn er veel vrouwen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen, terwijl vrouwelijke energie per definitie verbindend is. En die verbinding is nodig om de relatie met onszelf, elkaar en de aarde te helen. 

Concreet is een cirkel een samenkomst van maximum tien vrouwen, die elkaar niet per se kennen. Ze komen samen om uit te wisselen, topics aan te kaarten die hen bezighouden, oefeningen te doen om dichter bij zichzelf, hun lichaam, hun gevoelens, intuïtie, passie, creativiteit, ideeën en dromen te komen. Of ze doen gewoon wat zij belangrijk vinden om samen te doen.

Cirkels zijn ideale plekken om aspecten van onszelf als vrouw te verkennen die we soms verwaarloosd hebben, maar die we graag verder willen uitdiepen, om zo alle aspecten van ons zijn beter in balans te brengen.

Essentieel aan een cirkel is dat alle deelnemers bereid zijn de maskers af te zetten die we doorgaans dragen zodra we de deur uitstappen, en dat we eerlijk in ons vrouw-zijn gaan kijken wat daar borrelt. Dat gaat makkelijker als alle aanwezigen zich bewust zijn van het cirkelmanifesto, een "contract" van omgaan in openheid en vertrouwen, die poorten kan openen. 

Vrouwencirkels werden al eeuwenlang georganiseerd rondom de nieuwe of volle maan. Dit was een moment voor vrouwen om met elkaar te verbinden en zich bewust te worden van hun cyclus. Op één of andere gekke manier zijn wij hier steeds verder vanaf komen te staan. Veel van ons hebben niet eens meer een natuurlijke cyclus, laat staan dat we ons er bewust van zijn. Toch zie je steeds meer vrouwen zich verbinden aan zichzelf, hun cyclus, de maan én elkaar. En dat is goed nieuws.

Wat heb je aan een vrouwencirkel?

Een vrouwencirkel bied je de gelegenheid om je volledig kwetsbaar op te stellen. Om op jezelf en anderen te reflecteren en daarvan te leren. De cirkel is gebouwd op liefde, vertrouwen en oordeelloosheid. Het zijn niet per definitie vrouwen die dichtbij je staan, waardoor je juist ook diepere vragen en twijfels kan delen, omdat er minder direct oordeel op zit.

Misschien klinkt het nog een beetje onwennig, maar als je eenmaal een cirkel hebt gevonden waar jij je fijn bij voelt dan is dit als een stukje therapie, vriendschap en sisterhood. Je voelt je minder alleen in het dealen met de uitdagingen van het leven en wordt geïnspireerd door hoe de andere vrouwen hiermee omgaan. Zelfs buiten tijden van de vrouwencirkel blijft de energie van de vrouwen om je heen voelbaar. Je voelt je krachtiger en gesteund.

Een vrouwencirkel is een warme, veilige plek waar je gewoon jezelf kan zijn, waar anderen je steunen en inspireren.

1 Maal per maand op zaterdagmiddag van 14u tot 16u30 in Orenda Holistik House Adegem.

Data: Nog te bepalen.

Kostprijs: € 39 (max. 10 personen)

Boek nu jouw plekje in één van de aankomende vrouwencirkels 
in Orenda Holistik House, Veldekens 11 te Adegem.